Debuterer som lærebokforfatter

(Helgeland Arbeiderblad) I en alder av 26 år har Svend Andreas Horgen skrevet lærebok i data for viderekomne. Vektlegging av sikkerhet er et sentralt tema i boka, som kommer i butikken i disse dager.

horgen.jpg

Horgen fra Korgen har hovedfag i informatikk fra NTNU i Trondheim. De to siste årene har han jobbet som høgskolelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Gjennom stiftelsen Tisip, som blant annet driver med nettbasert etterutdanning, og har bånd til Gyldendal Akademisk, ble Horgen oppfordret til å skrive lærebok i webprogrammering med såkalt PHP. Det er et verktøy for programmering til dynamiske og interaktive nettsider, som enkelt betyr nettsteder som kan motta informasjon fra brukeren. Eksempler er billettbestilling, gjestebøker etter spørreskjemaer.
På gymnaset
– PHP er et av tre store språk som kan brukes i programmering. Bruk av PHP forutsetter bare at man kan litt HTML fra før. Man kan gradvis utvikle nettsiden sin til å bli noe mer avansert, sier Svend Andreas Horgen. Den 26 år gamle lærebokforfatteren ble interessert i data da han gikk allmennfag ved Mosjøen videregående skole 1994-97. Lærerne Torbjørn Andreassen og Sigmund Bårdvik var de første inspiratorer.
– Det var IT-timene til Andreassen som satte meg på sporet. Før det kunne jeg lite data, sier Horgen. Etter et halvår med drøssevis av seine kvelder, okkuperte helger, samt én påskeferie med hardt arbeid, er bokdrømmen blitt virkelighet.
– Jeg har nok vært asosial i perioder, og enkelte har vært redd for at jeg skulle jobbe for mye. Jeg har jo skrevet alt på fritida, så timelønna blir lav. Motivasjonen min er å få dette på CV’n, og å lære faget ut og inn, sier Horgen.
– Men å skrive bok er jo i seg selv spesielt?
– Det føltes egentlig helt naturlig å skrive denne boka. Miljøet på jobb la opp til det. Det er veldig artig å bli oppfordret til å utvikle seg selv. Samtidig fantes det ingen lærebok på dette feltet, på norsk, sier Horgen.

Mange oppgaver
Målgruppa er todelt. Horgen omtaler boka som et læreverk for viderekomne, men mener at også hobbyfolk kan dra nytte av den. Foreløpig er opplaget i 800 eksemplarer.
– Jeg har lagt vekt på at boka skal kunne brukes til selvstudie. Ved å lese boka lærer man også grunnleggende programmering, sier Horgen. Boka er krydret med hundrevis av eksempler og oppgaver. Horgen har lest mye engelsk litteratur, men laget alt innholdet selv.
– Jeg har ikke kopiert en eneste oppgave. Det var viktig for meg at boka ble mi, og ikke bare en oversettelse, sier Horgen.

Hacker-problem
Gjennom hele verket legger forfatteren stor vekt på at sikkerhet er meget viktig i dagens dataverden. En hacker kan lett lage trøbbel hvis en programmerer ikke sikrer arbeidet sitt.
– Jeg har viet et helt kapittel til dette temaet. Jeg mener det er viktig at man lager robuste program, slik at kunden ikke får ubehagelige overraskelser. Sikkerhet og programmering skal gå hånd i hånd. Det er akkurat som bilkjøring. Det er for seint å tenke sikkerhet etter at bilen er parkert, sier Horgen. Han bruker 40 sider på ei innføring i hvordan hacking kan foregå.
– Det er ikke for at folk skal hacke sjøl, men for å skjønne metoden. Dette problemet er veldig aktuelt, sier Horgen. Nå for tida er boka til gjennomlesning flere steder. Horgen er spent på mottakelsen.
– Jeg har i hvert fall fått positiv respons fra en fagkonsulent, avslutter høyskolelektor Horgen fra Korgen.

Hentet fra Helgeland Arbeiderblad 10. august 2004

Dette innlegget ble publisert i AITeL. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *